Pentru ca nu inteleg ce se preda la scoala, dar si pentru ca sunt fortati de unele cadre didactice, elevii apeleaza la meditatiile particulare, care, in cazul pregatirii pentru admiterea la unele facultati, scot din buzunarul parintilor chiar si 1.000 de lei pe luna

Parintii, cei care, in majoritatea cazurilor, isi gospodaresc bugetul luand in calcul cheltuielile legate de educatia copiilor, spun ca meditatiile particulare au devenit, de multa vreme, o conditie aproape necesara pentru reusita, adica pentru a obtine note mari si pentru a promova examenele.

"Motivul principal pentru care elevii fac meditatii este programa foarte incarcata, care face ca acestia sa aiba nevoie de ore suplimentare pentru a li se explica ce s-a predat la clasa. Daca programa ar fi mai lejera si profesorii si-ar face treaba mai bine, nu ar mai trebui meditatii pentru a reusi la examenele nationale si la facultate. Un alt motiv ar fi ca unii profesori conditioneaza nota de la clasa prin prezenta la orele de meditatii. Oricum, elevii care iau meditatii sunt incomparabil mai bine pregatiti decat colegii lor", a comentat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiei de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, Mihaela Guna.

De aceeasi parere sunt si elevii. Potrivit unui sondaj efectuat pe site-ul meditatii.infoapart.ro, peste 98% dintre elevi considera ca meditatiile sunt foarte importante in intelegerea programei scolare.

Profesorii, in schimb, nu admit ca pregatirea elevilor la clasa este insuficienta, iar asta chiar daca ei insisi sunt mentorii de la meditatii si, prin asta, justifica utilitatea demersului educational in particular.

Conform rezultatelor unui alt studiu, realizat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale, doar un profesor din zece recunoaste ca scoala nu pregateste suficient elevii pentru a reusi la examenele nationale si la admiterea in facultate. Acelasi studiu confirma, din perspectiva elevilor, faptul ca meditatiile aduc si note mai mari la scoala.

In opinia a 43 la suta dintre elevi, daca profesorul de clasa este acelasi cu cel de la lectiile in particular, acesta se simte dator sa-i dea elevului note mari. Note care, ulterior, il ajuta substantial pe cel care ia meditatii, data fiind, de pilda, ponderea de 50 la suta pe care o are media din gimnaziu la admiterea in liceu.

Tot studiul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale arata ca 21% dintre profesori recunosc ca dau meditatii, 62% dintre ei spunand ca au mai putin de sase lectii particulare pe saptamana. Pe de alta parte, 45 % dintre profesori considera ca banii din meditatii nu ar trebui declarati si impozati.
In afara profesorilor de la clasa si a celor recomandati, elevii isi pot alege mentorul pentru meditatii din anunturile postate pe internet. Exista pagini web specializate chiar in anunturi de acest gen, diferentiate in functie de disciplina si, fireste, de onorariul cerut de asa-numitul meditator. Iar cei in cautarea unui profesor pentru meditatii nu este deloc de neglijat cata vreme site-urile meditatii.net, anunturi-mediatatii.ro si meditatii.infoapart.ro de pilda, inregistreaza intre 700 si 1.500 de vizitatori unici lunar.

Disciplinele cele mai cautate, pentru care exista si cele mai multe oferte, sunt matematica, limba si literatura romana si limbile straine. Potrivit site-urilor specializate si elevilor, sedintele de meditatii pentru gimnaziu si liceu dureaza doua ore si costa intre 25 si 50 de lei. Nivelul tarifelor si, mai ales, numarul mare al elevilor care iau meditatii, plaseaza piata romaneasca pe primul loc in Europa la acest capitol, potrivit unui studiu guvernamental din februarie 2008.

S-a estimat, astfel, ca profesorii autohtoni incaseaza, anual, 200 de milioane de euro din lectii particulare.

Exista insa si lectii pentru care elevii platesc chiar si mai mult de 1.000 de lei pe luna. De pilda, meditatiile in vederea examenului de intrare la Arhitectura. "La arhitectura, sunt profesori care mediteaza grupuri de 20-25 de elevi, sedintele de desen durand chiar si cinci ore. Suntem doua transe de elevi, unii dimineata, unii dupa-amiaza si mergem la meditatii aproape zilnic. Sedinta costa destul de putin, 50 de lei, dar devine costisitor din cauza ca dam acesti bani de patru-cinci ori pe saptamana", spune o eleva care face parte dintr-un astfel de grup de pregatire.

Elevii care se pregatesc pentru admiterea la facultate spun ca prefera sa faca meditatii cu profesori universitari, mai ales daca urmeaza sa dea admiterea la o facultate pentru care nu s-au pregatit in liceu, cum ar fi Arhitectura, Teatru sau Medicina. Elevii care fac astfel de meditatii le considera necesare si cred ca fara ele nu ar reusi la examene. Meditatiile la aceste facultati costa in jur de 50 de lei pe sedinta. Unul dintre elevii care se pregatesc sa dea admitere la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica afirma ca suporta trei sedinte de meditatii pe saptamana, fiecare cu durata de o ora, iar lectiile sunt individuale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.